This store requires javascript to be enabled for some features to work correctly.

WHERE SAFE PIERCING MEETS FINE JEWELRY

Gold Butterfly

Het verschil in goud

Wat is het verschil in de goudsoorten en wat wilt het allemaal zeggen?

Het verschil in goud.

Om de kwaliteit of fijnheid van goud te meten, gebruiken we de term ‘karaat’, dit is gebaseerd op het aantal delen op 24 karaat.

 

Dit wil zeggen dat 24 op 24 delen puur goud is, of dus 24 karaat.

 

18 karaat goud bestaat dus uit 75% goud
14 karaat goud bestaat uit 58,3% goud
9 karaat goud bestaat uit 37,5% goud

 

Wist je dat, in sommige landen alles onder 50% goud, niet verkocht mag worden als goud? 

 

Goudstempels zijn trouwens afgeleid van het percentage goud. Ze verrekenen het percentage op 1000 in plaats van op 100 en dit wordt één van de stempels. Bijvoorbeeld, 18 karaat is 75% goud, dus dit krijgt de stempel 750.
Er zijn nog andere stempels die er vaak bijstaan maar deze hebben vaak te maken met afkomst, tijdperk, collecties, de zegel van de goudsmid of merk.

 

Maar nu is dus de vraag, wat gebruiken juweliers voor de overblijvende delen?

Over het algemeen wordt goud aangelengd met legeringen. Deze formule is meestal het volgende:

Goud
+
Zinc
+
Koper
+
Zilver, Nickel of Palladium

 

Vaak gaan fashion brands of fast selling jewelry aanlengen met nickel om de prijs laag te houden, of met zilver. Vaak zijn deze juwelen ook massief sterling silver met een dun laagje 9 karaat goud.

In de piercing industrie, en dan praat ik vooral over de high end piercing industrie (het verschil in de industrie is voor een andere blog) gebruiken wij vooral palladium of andere anti allergische metalen, en het goud moet minimum massief 14 karaat goud zijn om zo de andere deeltjes tot een minimum te houden maar dat het goud toch nog stevig of soepel genoeg is om er leuke juweeltjes van te maken.

Hoe hoger het karaat, hoe meer goud, hoe soepeler.
Hoe lager het karaat, hoe meer andere metalen, hoe harder het wordt.

 

In de high end piercing industrie werken wij dus ook enkel met massief goud en vermijden wij vergulde juwelen.

Waarom?
Omdat het laagje goud met tijd afbrokkelt en dit dus in je piercing kanaal terecht geraakt, ook weet je nooit zeker welk metaal er onder het laagje zit, waardoor je wel vaker met 'mysterie metalen' te maken krijgt waar bijvoorbeeld nickel of zilver in zit, wat niet geschikt is om in het lichaam te dragen voor een heleboel redenen.

 

Organisaties zoals de APP of APP Benelux (association of professional piercers) hebben vrijwilligers die ervaring hebben met chemische test resultaten te bestuderen en gaan eigenlijk per juwelier of leverancier hun juwelen gaan testen om te kijken of er wel degelijk niets van legering gebruikt wordt wat niet veilig zou zijn voor het lichaam.

Aangezien La p'tite Rebelle lid is van de APP Benelux, werken wij dus enkel met leveranciers die getest en goedgekeurd zijn, waardoor ik jullie altijd kan garanderen dat er nergens nickel of zilver in zit.

Gold Maple leaf Anatometal

Hoe maken ze nu geel, wit en rosé goud?

Indien alle ingrediënten of legeringen in balans zijn, blijft het goud een mooie warme gele kleur.

Voeg je meer koper toe, dan wordt het goud rood of rosé.
Voeg je meer palladium of nickel toe, wordt het goud wit.
Voeg je meer zilver toe, dan wordt je goud groen.
Met rhodium kunnen ze zelf zwart goud maken.

 

Spoiler.
Af en toe heb je juweliers of fashion brands die claimen dat hun juwelen 14 karaat goud zijn, maar het gele goud is heel licht van kleur, of zeer geel. Dan weet je nu dus, dat de ingrediënten daarvan niet in balans zijn en dat er waarschijnlijk iets meer nickel inzit bijvoorbeeld. Dit wordt vaak gedaan om de prijs van de juwelen naar beneden te drukken. Maar dan moet je wel boeten met kwaliteit of veiligheid voor het langdurig dragen in het lichaam. 

 

Wist je dat, in de high end piercing industrie mogen er geen goud stempels geplaatst worden op de juwelen omdat deze bacteria kunnen meenemen in je piercing kanaal, wat op zijn beurt voor irritaties of ontstekingen kan zorgen.
Let dus altijd op als je juwelen koopt dat als er een stempel op staat, dat deze niet in contact kan komen met je huid.

 

 

Leave a comment