Het verschil in goud.
Om de kwaliteit of fijnheid van goud te meten, gebruiken we de term 'karaat', die is gebaseerd op het aantal onderdelen in 24 karaat.
Dit betekent dat 24 op 24 delen puur goud is, oftewel 24 karaat.
18 karaat goud bestaat uit 75% uit goud
14 karaat goud bestaat uit 58,3% goud
9 karaat goud bestaat uit 37,5% goud
Wist u dat in sommige landen alles onder de 50% goud niet als goud mag worden verkocht?
Goudzegels zijn ook afgeleid van het percentage goud. Ze stellen het percentage vast op 1000 in plaats van 100 en dit wordt een van de zegels. 18 karaat is bijvoorbeeld 75% goud, dit wordt dus 750 gestempeld.
Er zijn nog andere zegels die er vaak bij staan, maar deze hebben vaak te maken met herkomst, tijdperk, verzamelingen, het zegel van de goudsmid of het merk.
Maar nu is de vraag, wat gebruiken juweliers voor de overige onderdelen?
Over het algemeen wordt goud verdund met legeringen. Deze formule is meestal de volgende:
Goud
+
Zink
+
Koper
+
Zilver, Nikkel of Palladium
Vaak worden modemerken of fastfashion sieraden verdund met nikkel om de prijs laag te houden, of met zilver. Vaak zijn deze juwelen ook massief sterling zilver met een dun laagje 9 karaats goud.
In de piercing-industrie, en dan heb ik het vooral over de high-end piercing-industrie (het verschil in de industrie is voor een andere blog) gebruiken we voornamelijk palladium of andere anti-allergische metalen, en het goud moet minimaal massief 14 karaats goud zijn in om de andere deeltjes tot een minimum te beperken, maar dat het goud nog steeds stevig of flexibel genoeg is om er mooie edelstenen van te maken.
Hoe hoger het karaat, hoe meer goud, hoe gladder.
Hoe lager het karaat, hoe meer andere metalen, hoe harder het wordt.
In de high-end piercing branche werken wij dan ook alleen met massief goud en vermijden wij vergulde sieraden.
Waarom?
Doordat het laagje goud na verloop van tijd afbrokkelt en dit in je piercing kanaal terecht komt, weet je ook nooit zeker welk metaal er onder het laagje zit waardoor je vaak te maken krijgt met 'mystery metals' die bijvoorbeeld nikkel of zilver bevatten. die om veel redenen niet geschikt is om in het lichaam te dragen.
Organisaties zoals de APP of APP Benelux (vereniging van professionele piercers) hebben vrijwilligers die ervaring hebben met chemische testresultaten om hun sieraden per juwelier of leverancier te bestuderen en daadwerkelijk te testen om te kijken of er niets is gebruikt van legering die niet veilig is. zou zijn voor het lichaam.
Aangezien La p'tite Rebelle lid is van de APP Benelux & APP, werken wij alleen met leveranciers die getest en goedgekeurd zijn, hierdoor kan ik altijd garanderen dat er nergens nikkel of zilver in zit.
Hoe maken ze geel-, wit- en roségoud?
Als alle ingrediënten of legeringen in balans zijn, blijft het goud mooi warm geel van kleur.
Voeg je meer koper toe, dan wordt het goud rood of rosé.
Voeg je meer palladium of nikkel toe, dan wordt het goud wit.
Als je meer zilver toevoegt, wordt je goud groen.
Met rhodium kunnen ze zelf zwart goud maken.
Spoiler.
Af en toe heb je juweliers of modemerken die beweren dat hun sieraden 14 karaats goud zijn, maar het gele goud is heel licht van kleur, of heel geel. Dan weet je nu dat de ingrediënten niet in balans zijn en dat er waarschijnlijk iets meer nikkel in zit bijvoorbeeld. Dit wordt vaak gedaan om de prijs van de sieraden te drukken. Maar dan moet je betalen voor kwaliteit of veiligheid voor langdurig dragen in het lichaam.
Wist je dat in de high-end piercing-industrie geen gouden stempels op de sieraden mogen worden geplaatst, omdat deze bacteriën in je piercingkanaal kunnen brengen, wat op zijn beurt irritatie of ontsteking kan veroorzaken.
Let er dus bij het kopen van sieraden altijd op dat als het gestempeld is, het niet in contact kan komen met je huid.