Deze winkel vereist dat javascript is ingeschakeld om sommige functies correct te laten werken.

Implant grade titanium or surgical steel?

Implantaat titanium of chirurgisch staal?

Wat ik heel vaak van mensen hoor is: "Ik ben gepiercet met chirurgisch staal, aangezien het in chirurgie wordt gebruikt, moet het van topkwaliteit zijn." FOUT!


Chirurgisch staal.

Chirurgisch staal is een overkoepelende term die wordt gebruikt voor elk metaal dat onder andere in de medische sector wordt gebruikt. Maar er is geen standaard of exacte definitie hiervan. Deze term wordt toegepast op alle soorten roestvrij staal. Denk aan tapinstallaties in cafés, tafels, stoelen, keukengerei, deurklinken, autogereedschap...

chirurgisch roestvrij staal

Aangezien hier geen norm voor is, kunnen fabrikanten alles gebruiken voor de legering van dit metaal, daarom noemen we dit in de piercing-industrie 'mystery metal'. De goedkoopste en meest gebruikte legering voor chirurgisch staal is nikkel. Een groot percentage van de mensen in onze cultuur heeft hier een bepaalde reactie of allergie op en dit kan voor een heel ongelukkige piercing zorgen.

De afwerking van piercings van chirurgisch staal is ook erg laag, ze zijn dus niet gepolijst en bevatten vaak krassen die vervolgens bacteriën en irritatie in een helende piercing brengen.

Deze piercings zijn ook erg goedkoop in aanschaf en piercers kunnen op deze manier een hele mooie winstmarge maken.


Titanium van implantaatkwaliteit (ASTM F-136 ELI)

Bij LPR piercing Knokke gebruiken we alleen implantaat titanium en massief goud, voor zowel beginnende als genezende piercings.

Wat betekent dit nu?

ASTM = Amerikaanse standaard testmethode

F = Metalen die in medische toepassingen kunnen worden gebruikt

ELI = Extra Low Interstitial, een metaal van hogere kwaliteit dat kan worden gebruikt voor langdurige implantaten. Zoals een nieuw knie- of heupimplantaat.


implantaat kwaliteit titanium vs chirurgisch stalen piercing
Fotocredit "Amato Fine Jewelry and Body Piercing" Links ziet u titanium van implantaatkwaliteit, rechts chirurgisch staal. Dit is ook intern geschroefd en extern geschroefd, daar schrijf ik in een andere blog over.

Laten we ASTM eens nader bekijken. Fabrikanten die met metaal werken volgens ASTM moeten aan bepaalde regels voldoen, en moeten van alles wat ASTM zelf controleert een 'Mill Certificate' maken. Dit is een document dat de chemische samenstelling van het gehele product laat zien en tot in de kleinste details heel duidelijk maakt wat er in de legering van dat metaal zit. Vaak gaan Europese leveranciers deze namaken, maar deze fabrikanten zijn bekend bij ASTM en hun namen zijn bekend.


De Europese Unie heeft in 2009 een verordening gemaakt dat een bepaalde hoeveelheid nikkel acceptabel is, ook in sieraden.

"Maar als we weten dat nikkel slecht is, waarom staat Europa het dan toe?" Dezelfde reden als waarom sigaretten nog steeds worden verkocht.


Er bestaat ook zoiets als ASTM F-138, dat staal van implantaatkwaliteit is. Piercings die ook dit testproces doorlopen en er onder andere zeker van zijn dat er geen nikkel in het proces komt.


Aangezien ASTM-sieraden voornamelijk in Amerika worden geproduceerd, waar deze stap voor stap worden gecontroleerd en getest en we invoerrechten en douanekosten moeten betalen, zijn deze sieraden aan het eind van de rekening wat duurder, ook duurt het wat langer om verkrijgen via transport. .

Daarom zijn onze prijzen iets duurder en werken veel piercers in Europa nog niet met deze kwaliteit.

Steeds meer fabrikanten in Europa beginnen hier aandacht aan te besteden en doen hun best om hiernaar te streven maar dit zal nog wel even duren.

Veel Amerikaanse leveranciers hebben inmiddels distributeurs in Europa en de UK, waardoor we deze juwelen steeds sneller kunnen krijgen, maar de prijs blijft hetzelfde.

Voor mij is de veiligheid van de klant en een goede genezing het belangrijkste en daarom zijn onze prijzen soms wat duurder dan in andere winkels.

inwendig geschroefd vs draadloos piercingsieraden

Laat een reactie achter